SPACES AT SALT GALATA

Auditorium

SALT Galata's Auditorium comfortably seats an audience of 218 for focused events such as meetings, conferences, seminars, panel discussions and full-length feature films. An organically inspired system of undulating wooden curvatures, designed by ZOOM TPU, visually frames the space and, along with leather upholstered seating, allows for excellent acoustic conditions.


Exhibition Space

Located in the new extension of SALT Galata on Level -1, a 410 square meter exhibition space presents a changing program of exhibitions and events. The nature of this new build is reflected in the open-plan space, exposure of the ceiling structure and technical services; unlike the exhibition spaces at SALT Beyoğlu, a concrete floor and white walls act to produce a contemporary white cube.


Workshops

On the 1st floor of SALT Galata, Workshop spaces host meetings organized by or in partnership with SALT; they are also available for third-party hire. Designed by Arif Özden and Tanju Özelgin, Workshop areas include a main hall that can be partitioned upon need, and two additional meeting spaces. With the capacity to accommodate large groups of people working at the same time, these spaces offer easy access to SALT Research on the ground floor. Flooring is natural parquet; walls and ceilings are finished in a medium grey. Designed to evoke memories of the building's past, the Workshop spaces mirror the interior's original sense of color and aesthetic. The design of moveable furniture avoids any reference to a particular period or movement, rather focusing on daily requirements, flexibility and ease of rearrangement as necessary.


Open Archive

Use of Open Archive has ended as of September 2017; the space is now utilized as the Office of Useful Art.

SALT's interest in archival research and composition of information is developed in the form of exhibitions in the Open Archive at SALT Galata. Initiated with the aim to encourage access and involvement with the archives of SALT Research, the Open Archive allows a space for the interrogation of possible relationships between archives, democracy and transparency. The Open Archive is a flexible space that can be remodeled to reflect the needs of each new exhibition.


User Services

The ground floor Information desk, Auditorium lobby and restrooms were designed by Autoban. Drawing inspiration from the organic nature of marble, the designers have made reference to the original interior's reliance on the material to breathe life into its grand spaces. Vertical and horizontal marble surfaces have been treated with one or more of the following processes: drilling, breaking and cutting. Drilled texture and fluted surface details preserve and reflect traces of the building's past. This approach continues through the building's circulation areas, which feature original stonemasonry.


Offices

The Research & Programs office at SALT Galata has been designed as a "Parliament" by SUPERPOOL and features an open space in the center of the room that is intended to host presentations and conversations, thus reflecting SALT's attitude towards debate and collective production. Curved desks allow for both individual study and double as small meeting tables. Lighting fixtures and electrical equipment are embedded in the desks' 8 cm-thick drawers, which are lined with oak veneer. White Formica was the material of choice, for durability and clear finish.


4th Floor Special Events

The 4th floor of SALT Galata was redeveloped according to structural requirements revealed during the renovation process. The first priorities were to rebuild the weakening original roof and to then insert mechanical equipment for the building's new functions. The 4th floor was thus redesigned to respond to a variety of special event requirements and to meet the needs of SALT's corporate partners.


Signage Design

Signage is an integral part of the institution's identity. Designed by Koray Özgen to reflect the cultural and visual heritage of both SALT Beyoğlu on İstiklal Street and SALT Galata on Bankalar Street, the building's signage makes use of gold leaf lettering on a black background. The way-finding and signage system guides visitors through the spaces of SALT Galata by both relating and at the same time distinguishing the many different programmed and publicly accessible areas.
Share