SALT GALATA'DAKİ MEKÂNLAR

Oditoryum

Oditoryum konferans, seminer, münazara gibi uzun süreli oturumlar ile uzun metrajlı film gösterimleri biçiminde klasik sunum ve paylaşım etkinlikleri için ZOOM TPU tarafından tasarlandı. 218 kişilik oturma kapasiteli Oditoryum, performanslar için de kullanıma açıktır. Mekân düzenlenmesinde ağırlıklı olarak ahşap, oturma ünitelerinde ise deri kullanıldı. Düzensiz duvar yüzeyleri mekânda gerekli akustiğin sağlanması amacıyla, kısa aralıklarla birbirinden farklı eğriler çizen ahşap kayıtlarla oluşturuldu. Mekanik, elektrik ve aydınlatma gibi teknik gereksinimler ahşap yüzeyin gerisinde giderildi. Tavanın da aynı malzeme ve yaklaşımla oluşturulmasıyla bütünleşen mekân, hem mağara gibi organik bir görüntü vermekte hem de kulak zarının soyutlamasını andırmaktadır.


Sergi Mekânı

SALT Galata'nın -1 katında bulunan 410 metrekarelik alan sergi mekânı olarak planlandı. Orijinal yapıdan farklı olarak, dış duvarları haricinde tümüyle yeniden yapılmış olan bu mekân yapısal özelliklerini saklamayan, beyaz duvar ve beton tabanıyla beyaz bir küptür.


Atölyeler

SALT Galata'nın birinci katında yer alan Atölyeler, SALT'ın tek başına ya da iş birliğiyle düzenlediği farklı kapsamdaki toplantıları konuk eder; ayrıca, kurum dışından kullanım taleplerini de karşılayabilir. Tasarımını Arif Özden ve Tanju Özelgin'in yaptığı Atölyeler, istenildiğinde bölünebilen bir büyük mekân ve iki sabit toplantı mekânından oluşur. Çok sayıda kişinin aynı anda çalışmasına elverişli bu alanlar, konumları sayesinde, zemin katta bulunan SALT Araştırma'ya kolay erişim imkânı sunar.

Atölyeler'in zemininde masif doğal parke kullanıldı; duvar, tavan ve mekâna eklenen tüm unsurlar orta ton bir gri renkle sonlandırıldı. Genel renk duygusu, aydınlatma anlayışıyla geçmişin izlerini taşıyan ve yapının özelliklerini vurgulayan mekânlar binanın geçmişini ve belleğini hatırlayacak şekilde tasarlandı. Hareketli mobilyaların tasarımında ise herhangi bir dönem ya da yönelime referans verilmeksizin, Atölyeler'in işlevleri ile güncel ihtiyaçlar, esneklik ve kolaylıkla yeniden düzenleme olasılıkları dikkate alındı.


Açık Arşiv

Üçüncü kattaki Açık Arşiv'in kullanımı Eylül 2017'de tamamlanmış olup mekân Yararlı Sanat Ofisi'ne dönüştürülmüştür.

SALT'ın arşiv konularıyla ilgili araştırmaları, SALT Galata'da bu konuya adanmış olan Açık Arşiv mekânında sergilenerek yorumlanmaya açılmaktadır. Görselleştirilerek kamuyla paylaşılan açık projeler arşiv, demokrasi ve şeffaflık arasındaki muhtemel ilişkiyi irdeler. Mekân, her sergi için yeniden tasarlanır.


Kullanıcı Hizmetleri

SALT Galata'da kullanıcı dolaşımının yoğun olduğu giriş katındaki Danışma, sergi alanları ile Oditoryum'un fuayeleri ve bu üç kattaki ıslak hacimler Autoban tarafından tasarlandı. Autoban, tarihi yapıdaki yoğun mermer kullanımından çıkışla mermerin üretim sürecini mimari yüzeylere yansıtmayı seçti. Delme, kırma ve kesme işlemlerinden geçirilen yatay ve düşey mermer yüzeyler, delikli doku ve yivli bitim detayları ile bu izlerin korunması ve kullanıcıya aktarılmasıyla oluşturulan yaklaşım, tarihi yapıda izlenen taş işçiliğine de bir gönderme niteliğindedir ve dolaşım alanlarında sürdürülür. Danışma bölgesi, merdiven altının değerlendirilmesiyle yoğun insan trafiğini karşılamaya daha elverişli hale getirildi. Islak hacim mekânlarında da yine malzeme, ürün ve planlama ögelerinin tamamı "mekânsal etki" bazında bir bütün olarak ele alındı. Böylece kullanıcıya yeni bir deneyim sunulması amaçlandı.


Ofisler

SALT Galata'daki ofislerde, kurumun "deneysel düşünceye ve araştırmaya yönelik yenilikçi programlar" geliştirmesinden hareketle ortası boş, büyük bir toplantı salonunu anımsatan "Parlamento" adlı tasarım uygulandı. Bireysel çalışmalar ile küçük toplantıların eşzamanlı yapılmasına imkân veren eliptik masaların etrafında kümelenmek mümkündür. Ayrıca sunum ve tartışmalara izin veren "Parlamento", SALT'ın beraber düşünme, tartışma ve üretmeye açık anlayışını gösterir. SUPERPOOL tarafından tasarlanan ofislerdeki masalar, mekân kullanımında esneklik sağlayacak şekilde iki taraflı kullanılabilmektedir. Sekiz santimetre kalınlığındaki tablaların içlerine aydınlatma ve elektrik donanımı yerleştirildi. Dayanıklı ve sade bir yüzey olarak beyaz formika seçildi. Çekmecelerin içi ise meşe kaplanarak hazırlandı.


4. Kat Özel Etkinlikler

SALT Galata'nın dördüncü katı, bina katmanları yenileme çalışmaları sırasında kaldırıldıkça görünür hale gelen yapısal gereklilikler doğrultusunda geliştirildi. Öncelikle derme çatma biçimde inşa edilmiş çatı konstrüksiyonunu yeniden inşa etmek ve binanın yüklendiği yeni işlevlere uygun nitelikte mekanik aksamı yerleştirmek gerekti. Bu çalışmalar paralelinde dördüncü kat, kurum içi ve dışından çok amaçlı özel kullanımlara yanıt verecek şekilde tasarlandı.


Yönlendirme Tasarımı

SALT Galata'nın yönlendirme programı ve tasarımı, SALT'ın genel kurumsal ve mekânsal kimliğinin bir parçasıdır. Koray Özgen'in, İstiklal Caddesi ile Bankalar Caddesi'nin kültürel ve görsel mirasını vurgulayan bir çıkış noktasından tasarladığı işaretlendirme elemanları, siyah fon üstüne altın varak yazı karakteri kullanılarak üretildi. İşaretlendirme elemanları, bina içi dolaşım ve görsel bilgilendirme sağlarken, aynı zamanda SALT Galata'daki mimari restorasyon malzemeleri ile uyum içerisindedir.
PAYLAŞ