SURROUNDED BY THE UNINHABITABLE
[YAŞANMAZLIKLA ÇEVRİLİ]

CÉLINE CONDORELLI

SALT BEYOĞLU

28 MART – 26 AĞUSTOS 2012

Surrounded by the Uninhabitable [Yaşanmazlıkla Çevrili] Céline Condorelli, <i>Surrounded by the Uninhabitable</i> [<i>Yaşanmazlıkla Çevrili</i>], 2011
Beyaz Çalışma, Kahverengi Çalışma (Sir John Soane’e atfen)
Céline Condorelli, Surrounded by the Uninhabitable [Yaşanmazlıkla Çevrili], 2011
Beyaz Çalışma, Kahverengi Çalışma (Sir John Soane’e atfen)

SALT Beyoğlu, Forum





SALT Beyoğlu’ndaki Forum için Céline Condorelli tarafından özel olarak kurgulanan Surrounded by the Uninhabitable [Yaşanmazlıkla Çevrili] adlı enstalasyon, mekânı farklı kullanım düzenlerine açmayı amaçlıyor. Kullanılabilir nitelikteki bu enstalasyon, temel işlevsel gereksinimlere yanıt vermenin yanı sıra sosyalleşme, bilgi paylaşımı, dinlenme ve çalışmaya uygun alanlar sunuyor. SALT’ın geçmiş araştırma ve üretimlerinin yeniden değerlendirilerek geliştirilmesi, Forum’un değişimindeki temel odağı oluşturuyor.

Condorelli’nin müdahalesi, SALT Beyoğlu’ndaki Danışma bankosu ile Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914 (22 Kasım 2011-11 Mart 2012, SALT Galata) sergisi için hazırladığı destek yapılarının Forum'da yeniden işlevlendirilmesi üzerine kuruludur. Enstalasyon, Forum’da bulunan Danışma bankosunun işlevlerini dağıtır ve çoklu oturma planları oluşturur. Bu sayede, İstiklal Caddesi’ndeki gezginleri SALT Beyoğlu’na girmeye ve yeni dolaşım, kullanım ve karşılama düzenleri oluşturmak üzere Forum’u deneyimlemeye teşvik etmeyi amaçlar.

Surrounded by the Uninhabitable [Yaşanmazlıkla Çevrili], bir olgu olarak çalışma odasını, araştırma ve düşünceye adanmış etkin bir mekân biçiminde yeniden yorumlamaya yönelik, değişerek gelişen bir enstalasyondur. Projede, mobilya ile mimari öge arası bir ölçekteki farklı yapılar, Forum mekânının kullanımına yönelik bir dizi olasılık sunar. Çeşitli odalardan esinle oluşturulan yapılar, biçim ve renk bakımından genel hatlarıyla hâlihazırdaki ve kurgusal çalışma odalarına göndermelerde bulunur. Bu heykelimsi nesneler, sergi ve binanın girişinin bir birleşimi olarak mekânın sosyal işlevine işaret eder.

Enstalasyon ilk olarak, Geçmişe Hücum sergisinde sunulan tarihsel nesne ve kitapları barındıran bir destek yapısı olarak hazırlandı. SALT Beyoğlu’ndaki Forum’da yer alacak ikinci versiyonu ise, kamusal mekânda gerekli bir dizi yeni işleve sahip bir biçimde şekillendirildi. Projeye, yapıların yeni bir çevre ile farklı kriterlere uyarlanmasını inceleyen bir e-yayın eşlik edecek.

British Council’ın iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir.
PAYLAŞ