Derneğin kurucu üyeleri Nurhan Atasoy, Cengiz Bektaş, Bülent Berkarda, Sabri Berkel, Şadan Bezeyiş, Ayten Bozdoğan, Fatma Melek Cezzar, Rabia Çapa, Emine Gül Derman, Orhan Doğu, D. Necati Dolunay, İpek Duben, Sebla Eczacıbaşı, Devrim Erbil, Şükrü Erdiren, İsmail Selçuk Erez, İhsan Fahri, Bilge Gürman, Gülseren Kayalı, Beral Madra, Tülin Oruç, Selman M. İ. Pınar, Mustafa Pilevneli, Nurettin Sözen, Pınar Tanberk, Süleyman Saim Tekcan, Yüksel Tomurcuk, İsmail Tunalı, Sabahattin Türkman ve Refia Uybadın oldu.
RHMD’nin yönetim kurulu başkanlığını İsmail Tunalı, ikinci başkanlığını Sebla Eczacıbaşı üstlendi.
RHMD’nin amaçları,
- Ülkemizdeki Resim ve Heykel Müzelerinin işlerliğini sürdürmeye yardımcı olmak,
- Çağdaş müzecilik kavramına uygun yeni müze yapılarını gerçekleştirmek,
- Bu kurumların etkinliklerine çağdaş bir anlayışla katkıda bulunmak,
- Yaygın sanat eğitimini kökleştirmek,
- Günümüz müzecilik kavramı çerçevesinde bir kamuoyu yaratılmasını sağlamak,
- Müze koleksiyonlarını zenginleştirmek
olarak sıralandı.
RHMD faaliyetlerine 1976’dan beri ziyarete kapalı bulunan İRHM’yi odağına alarak başladı. Mart ayında Müze ile ortak etkinlik programı hazırladı, “Çağdaş Müzecilik ve İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Sorunları” başlıklı bir panelle İRHM’nin sorunları gündeme taşındı.
RHMD, Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergilerinin ilkini İRHM’nin bahçesinde, 8. Uluslararası İstanbul Festivali kapsamında 1. Günümüz İstanbul Sanatçıları Açıkhava Sergisi adıyla düzenledi.
RHMD’nin amaçlarından bir diğeri sanat eğitimini yaygınlaştırmaktı. Bu doğrultuda İRHM’nin bahçesinde ve terasında, çocuklar ve yetişkinler için resim kurslarının ilkini açarak yaygın sanat eğitimi programını başlattı.
RHMD kültür etkinliklerine hız verdi; gezi, konferans ve söyleşi programlarını başlattı.
Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergilerinin dokuzuncusu ilk kez Uluslararası İstanbul Festivali programından bağımsız olarak düzenlendi. Sergi İstanbul’un ardından İzmir ve Ankara Resim ve Heykel Müzelerine de taşındı.
Türk Resim Sanatında Şişli Atölyesi Sergisi ve Viyana Sergisi 6-15 Mayıs tarihleri arasında Askeri Müzede açıldı.
RHMD, ilk uluslararası etkinliği olan Sanatta Buluşma’yı 1-15 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdi. Çeşitli ülkelerden sanatçılar on beş gün boyunca Kabataş Erkek Lisesinde kalarak Türkiye’den sanatçılarla çalıştı, ortaya konulan üretim önce Deniz Müzesi Sanat Galerisinde sergilendi, ardından bu sergiden bir kesit Nelli Sanat Galerisinde yer aldı.
Kağıt İşler Sergilerinin sonuncusu yarışmalı olarak değil, Derneğin davet ettiği sanatçıların çalışmalarından oluşan bir seçki olarak 13-29 Kasım tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi ilk kez o güne dek ana mekânı olan İRHM salonlarında ve yaz aylarında değil, Aralık ayında Atatürk Kültür Merkezinde açıldı.